pátek 12. června 2020

Celostátní výtvarná, literární a fotografická soutěž Vzduch pro život

Chceš vyniknout a ukázat v čem jsi nejlepší - máš možnost.

Základní škola Opava, Šrámkova 4, příspěvková organizace pořádá celostátní výtvarnou, literární
a fotografickou soutěž pro žáky mateřských, základních a středních škol. Fotografická soutěž je určena i široké veřejnosti.


Soutěž probíhá za finanční podpory Statutárního města Opavy z programu Životní prostředí a EVVO 2020 a za finanční podpory Sdružení rodičů a přátel školy při ZŠ Šrámkova.

Záštitu nad soutěží převzala 1. náměstkyně primátora statutárního města Opavy Bc. Hana Brňáková.

Soutěž s environmentální tématikou pod názvem Vzduch pro život je věnována významu ovzduší pro život na Zemi a důležitosti jeho ochrany.
Motto soutěže:
Vzduch je základní podmínkou k životu všech živých organismů. Ovzduší je pro živé organismy jednou z nejdůležitějších složek životního prostředí, bez které se nemohou obejít. Vdechovaný vzduch a vše, co obsahuje, se dostává až do nitra všech živých organismů i do lidského těla a přímo tak působí  na organismy i na zdraví člověka. Vzduch je také životním prostředím pro organismy – hmyz, ptáky, rostliny….
 Ovzduší je nutné chránit před znečištěním, nejvíce znečištění však působí člověk.
 Ať už průmyslem, výrobou, dopravou, zemědělstvím ale i tím, že v obydlených oblastech dochází ke spalování domovních odpadů  či spalováním fosilních paliv při výrobě elektřiny..
Vzduch může být i hrozbou jako jsou hurikány, tornáda a další. Jde o jevy přírodní, které jsou však v poslední době umocňovány činností člověka.

V běžné  školní výuce je jen málo času možné věnovat současným ekologickým problémům, jako je důležitost ochrany ovzduší. Soutěžní aktivity umožní zapojeným školám prohloubit, v rámci nastudování tématu, tyto vědomosti, posílit je a upevnit.

Úkolem účastníků výtvarného oboru je pomocí libovolné plošné výtvarné techniky vyjádřit
 téma soutěže na formát max. A1.

Úkolem soutěžících v literárním oboru je v próze, úvaze či poezii ztvárnit dané téma.

 Svá černobílá fotografická dílka můžete zasílat elektronicky na adresu:  fotosoutez@skola-opava.cz 
  Od  začátku měsíce května pak můžete pro nejlepší fotografické práce hlasovat.

Uzávěrka příjmu soutěžních prací je 5. listopadu 2020. Své práce zasílejte na adresu: ZŠ Šrámkova,
Šrámkova 4, Opava 5, 74705.

Slavnostní vyhodnocení soutěže a vernisáž výtvarných prací proběhne ve Víceúčelové hale v Opavě dne 17.11. 2020. V měsíci červnu budou výtvarné, literární  a fotografické práce vystaveny ve školní galerii ZŠ Šrámkova v Opavě a proběhne i výstava prací v OC Breda v Opavě.
Na výherce čekají krásné ceny!
Více informací naleznete na: https://skola-opava.cz