pátek 3. června 2022

eTwinningový projekt v ZŠ Lískovec

V květnu nás navštívila ZŠ Štefana Šmálika ze slovenského Tvrdošína. S touto školou jsme dlouhodobě zapojeni do programu eTwinning. 

Naše partnerská škola získala grant ERASMUS+ a během návštěvy naší školy jednotlivé týmy žáků pracovaly společně na praktických úkolech – výrobě vlhkoměru a zjišťovali vlastnosti tavicího se olova.

Náš projekt měl za cíl naučit žáky pracovat s informacemi tak, aby je uměli selektovat, třídit, hodnotit a zpracovávat co nejefektivněji, naučit žáky samostatnému myšlení a kritickému hodnocení všech jevů, skutečností a událostí v okolním i vzdáleném světě.

Každý den přicházíme do kontaktu se spoustou informací. Mnohdy jim věříme, aniž bychom si je ověřili. Mnohé informace bereme jako zaručený fakt, ačkoli jsou ve skutečnosti nepravda nebo přímo lež. Naším projektem jsme se snažili u žáků rozvíjet kritické myšlení, aby uměli rozlišit pravdu od lži. 

Žáci si při projektu vytvářeli pravidla své práce, plnili různé role, učili se naslouchat druhým, poskytnout pomoc, zapojovat se do diskuse, hájit svůj názor, argumentovat, formulovat své myšlenky výstižně a kultivovaně. Poznali nové kamarády a navázali kontakty, rozvíjeli si slovní zásobu.

Žáci během setkání kromě vzdělávacích aktivit navázali „živá“ přátelství a těší se na další společný projekt v příštím školním roce.


Pár fotek z tohoto setkání najdete zde: